Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Φίλε Γιώργο, ευχαριστώ που μου άδειασες την γωνιά»

Το «θάρρος και τη γενναιότητα» του Γ. Παπανδρέου για τις αποφάσεις που πήρε εκθείασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας νωρίτερα στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
«Φίλε Γιώργο, ευχαριστώ που μου άδειασες την γωνιά»«Φίλε Γιώργο σε συγχαίρω για τις γενναίες αποφάσεις γιατί η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε λεπτομερώς τις διαδικασίες και τις δυσκολίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και κατέστησε σαφές ότι τώρα «παίζεται το παιχνίδι τόσο με τη Ν.Δ όσο και στο εσωτερικό της παράταξης».

«Παίζεται η υπόσταση της χώρας και του Κινήματος», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μπορεί να πικράναμε τον λαό άλλα σώσαμε την χώρα».

Η εισήγηση του Ε. Βενιζέλου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Θα σας πω το χρονοδιάγραμμα:  από επιτυχή έκβαση του psi και της δανειακής σύμβασης, θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δις δημόσιο χρέος, αν ο προϋπολογισμός του 2012 θα ελαφρυνθεί κατά 2%, θα εξαρτηθεί αν η χωρά θα μείνει στο ευρώ και θα αποφύγει άλλη άτακτη εξέλιξη.

Θα επανέλθουν την Τέταρτη οι συνομιλητές μας του IIF και πρέπει να συμφωνηθεί έως τις  23 Ιανουάριου. Να έχουμε συμφωνήσει τα βασικά του νέου προγράμματος ως την επόμενη συνοδό στις 30 Ιανουαρίου, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να υπογράψουμε προσωρινό μνημόνιο για να πάρουμε το τίμημα του psi .

6-10 Φεβρουαρίου ανακοινώνουμε δημοσιά διαδικασία psi και μετά να κάνουμε ανταλλαγή ομολόγων και μετά στις αρχές Μάρτη θα επανέλθουμε στην διαπραγμάτευση για την σύμβαση.
Είχα πει στο πς στις 27 Δεκεμβρίου ότι προσδιορίζω στις 29 Απριλίου εκλογές.

Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την περίοδο με επιχειρησιακή ικανότητα, εθνική ενότητα και κοινωνική ψυχραιμία. Η χωρά θα σταθεί όρθια. Αυτούς τους 3 μήνες παίζεται το μέλλον της χωράς και της παράταξης. Ο πολιτικός μύθος της επαναδιαπραγμάτευσης έληξε.

Τώρα αυτές τις εβδομάδες  πριν τις εκλογές και πριν την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύονται οι συσχετισμοί. Τώρα πρέπει να έχουμε υπογραφή με βάρος και να πείσουμε τον κόσμο.
Μετά θα είναι πολύ αργά. Τώρα παίζεται το παιχνίδι. Οι ευθύνες θα κατανεμηθούν σωστά και δεν θα κρύβετε η Ν.Δ. πίσω από ΠΑΣΟΚ, όμως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν θα κρύβεται πίσω από άλλον, εν προκειμένω ο Υπουργός Οικονομικών είναι ο πιο εκτεθειμένος.

Κανείς δεν θα κρύβεται πίσω από τον αλλον.Τωρα είναι η ώρα να ανασυστήσουμε την παράταξη και φαντάζομαι ότι δεν θα το κάνουμε μεταξύ 1 και 29 Απριλίου που θα είναι η επίσημη προεκλογική περίοδος. Από τώρα ως τέλη Μάρτη, έχουμε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στο τραπεζικό σύστημα. Πολλοί θα ήθελαν να γίνεται πιο αδύναμα η εκπροσώπηση του δημοσίου άλλα με τον Λουκά Παπαδήμο πήραμε απόφαση ο λαός ότι πληρώνει να βλέπει ότι αντισταθμίζεται με ανταλλάγματα.
Δεν είναι διαφορετικά τα διακυβεύματα της χωράς και της παράταξης.

Στις 27 Δεκεμβρίου είχα πει για άμεση λύση καταστατική και να γίνει έως 15/1. Τώρα που το ξανασκέφτομαι έπρεπε να είχα πει ως 8/1. Την Πέμπτη στην συνάντηση των εκπροσώπων των ΥΠ.ΟΙΚ. στις Βρυξέλλες όλα ξαναπαίχτηκαν και ξανακερδήθηκαν . Χθες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον πυρήνα του προβλήματος του psi.

Προσωπικά δεν έχω δίλημμα . Προτεραιότητα μου, οι εθνικές προτεραιότητες. Να στηρίξω τον Λούκα Παπαδήμο και να εκτελέσω την εντολή που μου δώσατε.

Είπα στον Γ. Παπανδρέου ότι παραμένω ως αντιπρόεδρος μόνο αν καταγραφεί στα πρακτικά του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια ότι παραμένω ως εντολοδόχος της Κ.Ο ΠΑΣΟΚ. Θα κάνω το καθήκον μου όσο μπορώ.
Όλα αυτά, με μια υπολανθάνουσα προεκλογική περίοδο στο ΠΑΣΟΚ 2 μηνών καταλύονται.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει εξευτελιστική προεκλογική αντιπαράθεση. Διαβεβαιώ ότι αυτό δύσκολα κατοχυρώνεται.  Άλλα ας πούμε ότι είμαστε όλοι καλόπιστοι. Δεν με νοιάζει για κανένα δικό μου σχεδιασμό άλλα για το κυρός της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και της χώρας.

Ούτε το μπροστά γίνεται τώρα, μετά όποτε θέλετε, δεν με νοιάζει αυτό καθόλου άλλα να ξέρω όταν εισηγούμαι ότι από πίσω μου έχω το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Άκουσα ότι θα μου έδινε ο Γ. Παπανδρέου το δαχτυλίδι που πήρε από Σημίτη, ότι συμφωνήσαμε σε θολή δυαρχία.

Μιλώ πάντα με ευθύτητα. Άλλα αν μην πάμε σε υπολανθάνουσα πολυαρχία ή αναρχία μπροστά στις εθνικές εκλογές. Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ και δεν το δικαιούμαι.
Είμαι παρών για την χωρά και την παράταξη ,άλλα δεν μπορώ να μετάσχω σε αυτή την υπολανθάνουσα αντιπαράθεση. Θα δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα. Θα εκτιμήσουμε τον ρόλο πρόσωπων και πραγμάτων, άλλα σας δηλώνω τις προτεραιότητες μου και θα έχω απόσταση από τους εσωτερικούς ρυθμούς της.

Αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν δικαιούται να στρουθοκαμηλίζει και να επαναλαμβάνει παλαιοκομματικές πρακτικές. Να μην γίνει αιχμάλωτο προσωπικής στρατηγικής και να ξέρει ότι θα κάνουμε ταμείο μετά την δανειακή σύμβαση, αν κερδίσαμε ή όχι.
Αν έχουμε χάσει δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ούτε ως άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: